Hai sa curatam impreuna
Romania calatorind!
Ce destinatii din programul Cif Curata Romania ai vrea sa readuci la viata?
Alege destinatia pe care vrei sa o cureti alaturi de un prieten la primavara.
impreuna
CURATAM romania
calatorind
<
alte destinatii
>

Cif curata Sibiu 24-26 martie

FANTANA CU GRILAJ DIN PIATA MARE – Falkenhayn

Fantana din centrul Sibiului e unul dintre punctele de atractie ale orasului, atestat documentar in 1538. Ea exista insa, inca de la inceputul secolului XV, cand era folosita de femeile din oras pentru spalatul rufelor si adapatul vitelor.

In 1914, monumentul a suferit si el, de pe urma razboiului, grilajul fiind distrus. Dupa doi ani, fantana este readusa la viata, fiind din nou acoperita de grilajul de fier. In '48 insa, autoritatile comuniste decid demolarea ei completa. Pentru ca in 2006, o replica a faimoasei fantani sa fie amplasata la 10 metri de locatia originala. Astazi fantana e un important punct de atractie al orasului, vizitat de mii de turisti! Asa ca hai sa facem acest loc mai frumos pentru tine si pentru ei. Curatenia va dura maxim 3 ore, apoi o poti admira sau vizita orasul.

Ce mai poti vizita in Sibiu: Teatrul National Radu Stanca, primul teatru deschis publicului din Transilvania, avand in palmares reprezentatii celebre; Palatul Brukenthal gazduind o extraordinara galerie de arta; Muzeul farmaciei. Apropo... stiai ca in Sibiu a aparut prima farmacie din Romania?

ANDREI, TG MURES: E unul dintre locurile mele preferate din tara. Acolo am vazut-o prima data pe Andrea. Era turista venita tocmai din Spania si tot incerca sa afle mai multe detalii despre fantana. Eu am intrat in vorba cu ea si de atunci suntem impreuna. As vrea sa fac ceva pentru fantana cu grilaj. Si ea a facut pentru mine...

Cif curata Alba Iulia 7-9 aprilie

OBELISCUL HOREA, CLOSCA SI CRISAN

A fost ridicat in 1937, in fata portii a treia a cetatii Alba Carolina, in cinstea conducatorilor rascoalei din 1748-1785, din initiativa Societatii Astra, prin stradaniile profesorului Eugen Hulea si cu sprijinul banesc al elevilor din toata tara. Obeliscul de 22,5 metri a fost creat de sculptorul Iosif Fekete, autorul monumentului Aviatorilor din Bucuresti, si arhitectul Octavian Mihaltan. In acelasi an, pe 14 octombrie, a avut loc inaugurarea obeliscului in fata regelui Carol al II-lea al Romaniei si a lui Mihai, voievod de Alba Iulia. La baza fatadei dinspre oras, pe o placa de marmura, se poate citi inscriptia: “Smerita inchinare lui Horea, Closca si Crisan”. Puțin mai sus, din blocul obeliscului se desprinde figura de mari dimensiuni a unei Victorii înaripate. Merita sa redam gloria unor nume atat de mari reinviind frumusetea monumentului. Curatarea lui nu ar dura mai mult de 3 ore, apoi putem vizita si alte locuri frumoase din Alba Iulia.

Ce mai poti vizita in Alba-Iulia: Muzeul National al Unirii, cladirea in care a fost semnat acordul unirii Transilvaniei cu Romania; Catedrala Reintregirii, biserica unde au fost incoronati suveranii Romaniei Mari. Apropos: Stiai ca sarcofagul lui Iancu de Hunedoara este in Alba Iulia, in Catedrala Romano-Catolica, catedrala ce are fix aceeasi varsta ca celebra Catedrala Notre Damme din Paris?

GEORGE, BACAU: E un simbol al tarii. Am mers acum cateva saptamani in vizita cu colegii mei din Anglia si am fost foarte trist cand am vazut starea in care se afla. Mi-ar placea sa pot ajuta sa-l fac mai frumos, sa devina din nou o mandrie nationala!

Cif curata Hunedoara 21-23 aprilie

ANSAMBLUL STATUAR DIN PIATA IANCU DE HUNEDOARA

Este construit in 1974, la aniversarea a 90 de ani de la constructia combinatului siderurgic Hunedoara. Monumentul este ridicat în doar cateva saptamani, sub conducerea sculptorului Ioan Șeu, cu ajutorul lui Ernest Kovacs si a elevilor de la Liceul de Arte din Deva. Pe soclul metalic sunt infatisate scene din viata otelarilor de pe vremuri: barbati si femei ce lucreaza din greu, iar in varful sau era o flacara ce ardea necontenit. Astazi flacara s-a stins, insa monumentul continua sa impresioneze prin frumsete si complexitate. Amplasarea sa pe drumul catre Castelul Corvinilor, face ca el sa fie vizitat de sute de turisti zi de zi. Asa ca in loc sa trecem nepasatori pe langa el, hai sa-i redam frumusetea. Curatenia monumentului nu va dura mult, apoi putem vizita in voie orasul.

Ce mai poti vizita in Hunedoara: Gara orasului, decorata de frescele pictorului Paul Miranovici; Castelul Corvinilor, unic in Romania; lacul Cincis realizat in 1960 pentru necesitatile combinatului Siderurgic Hunedoara. Si ca fapt divers: Stiai ca la Castelul Corvinilor a fost filmat Ghost Rider 2 cu Nicolas Cage?

OANA, BUCURESTI: Am facut liceul la Hunedoara. De fiecare data cand terminam orele treceam cu prietena mea prin fata statuilor. Cred ca cele mai importante discutii din adolescenta me le-am avut cu statuile langa mine. Astazi, 10 ani mai tarziu, vad ca statuile arata din ce in ce mai rau. Mi-ar placea sa le readuc la viata.

Cif curata VISEUL DE SUS 5-7 mai

MOCANITA

Numita adesea „Mocanita de pe Valea Vaserului“, Calea Ferata Forestiera din Viseu de Sus se afla chiar in nordul Romaniei, la granita cu Ucraina si reprezinta o bogatie atat din punct de vedere tehnic, cat si cultural. Pe o ruta de aproape 60 kilometri distanta circula si astazi locomotive cu abur infocate cu lemn, lucru prin care Mocanita devine cunoscuta in intreaga lume ca fiind ultima cale ferata forestiera adevarata, ce functioneaza cu abur.

E un loc minunat, ce trebuie vazut macar o data in viata! Hai sa pastram aceasta minune vie! Curatenia va dura 3 ore, apoi poti merge la o plimbare cu trenul!

Ce mai poti vizita in Viseul de sus: Casa-Muzeu Elefant, ultima casa evreiasca traditionala din lemn, ce prezinta secvente din viata evreilor din zona; Parcul Natural Muntii Maramuresului, descopera fauna si flora din Muntii Maramurseului urmarind unul dintre trasee.

Stiai ca si astazi, Mocanita isi indeplineste scopul sau initial - transportul lemnelor.

MIHAI, CRAIOVA: Am mers o singura data cu Mocanita si a fost una dintre cele mai importante calatorii din viata mea. Peisajul combinat cu aburii trenului si cu persoana potrivita demonstreaza ca
raiul chiar exista pe pamant.

Cif curata Mangalia 12-14 mai

CASA DE CULTURA

In 1958 in orasul Mangalia nu exista nicio sala de spectacole! Asa a aparut ideea de a construi primul camin cultural cu o capacitate mare, lucrare incredintata Arhitectului Nicolae Vladescu.

Constructia este terminata in 1962 impresionand prin peretele exterior, un mozaic ceramic gandit ca o tapiserie decorativa. Lucrarea, semnata de Jules Perahim si Mac Constantinescu, cu numele de Geneze, se desfasoara pe 300 de mp, fiind compusa din 3.150.000 piese ceramice reprezentand elementele primordiale ale vietii: apa, pamantul, aerul si soarele. Pe 14 martie, acelasi an, cladirea intra in folosinta. Astazi, ea este un simbol al orasului de pe malul marii. Asa ca merita sa facem Casa de Cultura la fel de frumoasa ca pe vremuri. Curatenia nu va dura prea mult, apoi poti admira cladirea sau vizita orasul.

Ce mai poti vizita in Mangalia: Muzeul de Arheologie Callatis, atestand descoperiri arheologice neolitice, grecesi si romane; Moscheea Esmahan Sulatan; Colectia de curiozitati Mercurius. Apropo... stiai ca Portul din Mangalia este cel mai modern port turistic din Romania?

ANA, BUCURESTI: Prima amintire dintr-un concediu cu familia o am in fata acestei case de cultura. Era prima data cand mergeam impreuna la mare. Si fotografia acelui concediu e facuta in fata acestei cladiri! As vrea sa-si mai faca
si alte familii fotografii acolo.
rezerva-ti mini-vacanta de curatenie
completand formularul de mai jos: